Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2017 werkgroep Fairtrade Drechterland.

27 Februari bereikte ons het bericht van de landelijke Fairtrade organisatie (zie bijlage) dat het de werkgroep gelukt was dat de gemeente Drechterland zich opnieuw weer twee jaar Fairtrade-gemeente mag noemen. Een actie om dit duidelijk te maken aan de inwoners en bezoekers van de gemeente door het plaatsen van borden bij de belangrijkste ingangen in Drechterland werd toen prioriteit. Inmiddels zijn er 11 borden geplaatst waarbij de wethouder de eerste onthulde. Vanuit de gemeente werd een bericht geplaatst in het NHD. Het was ook zichtbaar op de website, de Fb pagina van de gemeente, in de nieuwsbrief van de gemeente en op de eigen werkgroep Fb pagina.
2017 Is een jaar geworden waarin we in de eerste vergaderingen achteruit keken om te genieten van wat we bereikt hebben en vooruit te kijken naar wat we voor nieuwe acties konden bedenken. Er was grote twijfel om weer dezelfde acties te organiseren.
We besloten de schoollessen stop te zetten i.v.m. tijdsdruk en het gevoel dat het nu door de scholen zelf opgepakt kan worden. Eventueel kunnen wij dan een lespakket samenstellen. Daarvoor zal in 2018 contact worden opgenomen.
Het met een stand aanwezig zijn bij de 40MM en de Hemmeromloop hebben we kritisch belicht en hebben het geacht als weinig zinvol. We konden op een andere manier aanwezig zijn door de banners en het bemensen van een stempelpost.
We besloten mee te doen aan de markt in Hoogkarspel in het winkelcentrum op de zaterdag voor Moederdag met zelf gemaakte Fairtrade smoothies.
De kermisbrunch in Hoogkarspel werd geschikt geacht om nog een jaar te doen. Het idee voor 2018 is om ze Fairtrade tafellakens te schenken.
Met onze inzet om meer Fairtrade-voetballen te gebruiken bij de Valken zijn we doorgegaan
Er zijn drie gesprekken geweest met inkoop- en communicatiemedewerkers van de gemeente. Over inkoop voor de organisatie zelf, over het organiseren van acties in de bestaande horeca en het plaatsen van de Fairtrade-borden waarbij er meer bekendheid zou komen voor de bewoners dat ze in een Fairtrade-gemeente wonen.
De inkoop voor de gemeente zelf gaat goed, de inkoop voor bijeenkomsten moet nog worden opgepakt en het plaatsen van de borden was een prettige manier van samenwerken.
Voor de kerst werd een advertentie geplaatst in de dorpsbladen en de Streker over goede en betrouwbare logo’s, waaronder uiteraard het Fairtrade-logo.
Vlak voor de zomer bleek dat drie leden van de werkgroep wilden stoppen. Hierdoor zou de werkgroep uit nog 2 personen bestaan die wel door willen. Na overleg met de landelijke Fairtrade organisatie is besloten door te gaan en te kijken of er versterking kan komen. Daarover zijn afspraken gemaakt met het bestuur van Drechterland Mondiaal. Inmiddels heeft Vrouwen van Nu ook al een actie opgepakt, namelijk het organiseren van een modeshow met Fairtrade-kleding.
Data met acties 2017
13 mei: Markt in Hoogkarspel. Uitdelen van Fairtrade smoothies
25 mei: Kermisbrunch. Serveren van Fairtrade wijn en broodbeleg met canvas en banner
26 mei: 40 MM Bemensen van stempelpost met banner
27 augustus: Banner langs route van Hemmeromloop
2 november: Plaatsing 11 “Fairtrade-Gemeente” borden door wethouder Besseling
4 november: Stukje over de plaatsing in NoordHollandsDagblad.
8 november: 12 Minuten interview over de plaatsing op radio WEEFF
14 november: Fairtrade Modeshow, georganiseerd door Vrouwen van Nu Venhuizen/Hem
15 december: Plaatsing advertentie in dorpsbladen en De Streker over duurzame merken en logo’s voor de Kerstinkopen.
• Het hele jaar door regelmatig gebruik van de Facebookpagina
• Drie bijeenkomsten met de inkoop en communicatiemedewerkers van de gemeente over inkoop voor de gemeente zelf , inkoop voor bijeenkomsten en de plaatsing van de borden
• Er is een planning gemaakt voor volgend jaar.
26-1-2018