Jaarverslag 2018

Spandoek aan het balkon bij de kermisbrunch in Hoogkarspel

 

Jaarverslag Fairtradewerkgroep Drechterland.

Nadat eind 2017 de borden “Fairtrade Gemeente” feestelijk opgehangen waren bij 11 dorpsingangen kwam de uitdaging om in een zeer klein geworden werkgroep toch te proberen aan de weg te blijven timmeren. Gelukkig is dit voor een groot deel weer gelukt. Ook door veelvuldig gebruik te maken van Facebook, waar 80 personen de pagina leuk vinden en er 81 volgers zijn. Ook het aansluiten bij door anderen georganiseerde evenementen kon opnieuw aangeboden worden. Er zijn voor 2019 zelfs al afspraken gemaakt voor voordrachten in het bedrijfsleven en les materiaal voor alle leerlingen van alle scholen.

De volgende acties zijn in 2018 ondernomen

29 maart Brief aan sportclubs over Fair Play, via Facebook

13 april Oproep aan de gemeente duurzaamheid te verhogen

7 mei Lezing over Fairtrade voor de vrijwilligers van de wereldwinkel.

10 mei Meedenken in de voorbereiding, meewerken tijdens en doneren van Fairtrade wijnen en beloningen voor de kinderen aan de werkgroep van de Kermisbrunch.

12 mei Meehelpen met informatie bij een stempelpost van 40 MM wandeling.

26 augustus Meehelpen met informatie bij een stempelpost van de Hemmeromloop wandeling.

23 september Organiseren van een sapjesproeverij in samenwerking met de wereldwinkel bij een feest van De VertelTuin.  Door regen ging het feest niet door. In mei 2019 volgt een herkansing. De sapjes zijn geschonken aan Kick Mee met promotiemateriaal voor de kinderen.

27 september Oproep aan de sportclubs om naast de regenboogballen ook de Fairtradeballen te gebruiken.

2 oktober Oproep voor vrijwilligers om sapjes te schenken in 2019

6 november Voorbereidend gesprekje met schooldirectie over het maken van een Fairtrade leskist voor alle klassen in alle scholen. Medewerking is toegezegd.

7 november Oproep voor vrijwilligers voor het maken van een Fairtrade leskist via Facebook.

Sinterklaas’advertentie in alle dorpsbladen (5)

Kerst/Nieuwjaarsadvertentie in alle dorpsbladen (5)

Een lezing voor de Rotary is verzet naar 2019

Er zijn contacten gelegd voor een lezing over het behouden van de titel Fairtrade gemeente bij enkele bedrijfsorganisaties.

Gesprekken met de gemeente over de uitbreiding van het gebruik van Fairtrade producten worden met succes op de werkvloer gehouden. Het Fairtrade eisen stellen aan bijeenkomsten die de gemeente organiseert  wordt volgend jaar opnieuw opgepakt.

Facebook wordt regelmatig ingezet door het delen voor;  De eigen gemeente, Ontwikkelingen in andere gemeentes, De Wereldwinkel, Fairtrade Nederland, Lokale Fairtrade bedrijven, stichtingen en verenigingen en algemene duurzaamheid en Fairtrade uitingen in de media.

Ook wordt naast persoonlijke contacten Facebook gebruikt voor het werven van vrijwilligers.
21-11-19