Mondiale proeverij 2015

Op 30 oktober werd al weer voor de 8e keer de Mondiale Proeverij gehouden.
Door omstandigheden was het dit jaar niet zoals gebruikelijk de laatste vrijdag van mei, maar moest worden uitgeweken naar oktober.

Deze keer waren er 24 koks uit totaal 14 landen met hun bijzondere gerechten aanwezig. Nieuw waren dit jaar Congo-Kinshasa, Guinee-Conakry, Syrië en Suriname. Sommige van de koks doen al van het begin mee, anderen haken om uiteenlopende redenen af.

De dag ervoor zijn zij al druk met inkopen doen, vaak in Hoorn maar soms ook voor specifieke dingen in Amsterdam. De dag zelf speelt zich van ‘s morgens vroeg tot vlak voor de proeverij af in de keuken waar men een grote hoeveelheid eten klaarmaakt. Wij vragen of men voor ongeveer 10 mensen wil klaar maken en vaak is het nog meer dat men bereidt.

In totaal hadden zich 260 mensen aangemeld. Logistiek konden we niet verder gaan dan 180 gasten. Helaas moesten we er dus 80 afwijzen. Een kleine troost voor hen: volgend jaar krijgen zij vooraf bericht en kunnen dan verzekerd zijn van deelname.

Het was weer één groot feest, waarbij veel contacten zijn gelegd tussen koks onderling en koks en bezoekers. We kunnen dan ook wel zeggen dat deze avond weer bijzonder geslaagd was. We doen het graag volgend jaar weer. Nu is nog niet te zeggen of het dan weer mei wordt of dat het oktober blijft.

Zoals gebruikelijk hebben we ook weer een fotoreportage waarmee we de sfeer kunnen laten zien waarin deze maaltijd verliep. Met dank aan Peter Waterman die ze maakte.